19 april 2018

5 dingen die je moet weten over sociaal huren

Heb jij een jaarinkomen van maximaal €36.798? Dan kun jij een beroep doen op een sociale huurwoning. Check deze blog met een aantal handige weetjes rondom het sociaal huren.

De maximale huur is begrensd

Sociaal huren is vaak goedkoper dan particulier huren. Dit komt door de regels waaraan sociale huurwoningen moeten voldoen. Deze huurwoningen hebben maximale huurprijzen (€710,68 per maand) en een maximale huurverhoging van 3,9% tot 5,4% in 2018. De huur kan echter ook boven deze grens uitkomen als jouw huisje van hoge kwaliteit is met voldoende woningwaarderingspunten. De sociale huurwoningen zijn eigendom van woningcorporaties. Er gelden echter wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om sociaal te huren. Check deze voorwaarden op deze site. 


Je kunt voorrang krijgen

Wordt jouw huisje afgebroken en moet je daarom op zoek naar iets anders? Vraag een urgentieverklaring aan om voorrang te krijgen. Ook bij bepaalde medische omstandigheden kun je de urgentieverklaring aanvragen.  


Er zijn wachtlijsten

Vooral in de Randstad zijn er wachtlijsten voor (sociale) huurwoningen. Sociale huurwoningen hebben over het algemeen langere wachtlijsten dan particuliere huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn namelijk meer in trek. De vraag van huishoudens met een laag inkomen overstijgt het aanbod, waardoor er wachtlijsten ontstaan.


Je hebt misschien recht op huurtoeslag

Wil jij dat ene huisje huren, maar is de huur daarvan eigenlijk te hoog voor jouw inkomen? Dan heb jij misschien wel recht op een huurtoeslag. Dit is afhankelijk van jouw woonsituatie, huurprijs, inkomen en leeftijd. Nadat jij jouw droomhuisje op de kop hebt getikt kun je hier dus achteraan gaan!


Met HuisjeHuisje hoef je niet in de rij te staan

Als je nu te duur woont kan je op zoek gaan naar iemand die jouw woning leuk vindt. Dit kan makkelijk door gebruik te maken van HuisjeHuisje. Als jullie allebei willen ruilen dan kan dat gewoon. En dan hoef jij je niet aan te sluiten achteraan de wachtlijst.Heb jij nog handige feitjes? Deel ze met elkaar op onze Facebook pagina! 😉