7 maart 2018

5 must-knows rondom particulier huren

Yes, eindelijk! Je hebt via HuisjeHuisje je droomhuis gevonden. Voordat de deal rond is, zijn er echter nog een paar belangrijke punten waar je aan moet denken bij particulier huren. Lees ze goed door; zo kun je later zorgeloos van je nieuwe huisje gaan genieten!

Check je huurprijs

In vergelijking met sociale huurwoningen, ligt de gemiddelde huurprijs een stuk hoger bij particuliere huurwoningen. In Nederland geldt echter het woningwaarderingsstelsel. Dit stelsel bepaalt de maximale huurprijs die een verhuurder mag vragen voor de huurwoning. Heb je het idee dat de verhuurder te veel huur vraagt? Check dit dan goed en maak het bespreekbaar.


Maak jouw extra kosten inzichtelijk voor je verhuist

Wanneer je een particuliere woning huurt, kunnen de kosten in de eerste maanden hoger uitvallen dan je misschien had verwacht. Naast de afgesproken huurprijs per maand moet je ook rekening houden met een borg, aanmeldkosten of andere servicekosten. Bespreek dit vooraf met de verhuurder, zodat er geen misverstanden ontstaan.


Check je contract

Bij particulier huren is het belangrijk om het contract goed door te nemen en wellicht te laten checken door een deskundige uit jouw omgeving of het juridisch loket. Let vooral goed op de opzegtermijn, de mogelijkheden op onderhuur en afspraken rondom woningonderhoud en gezamenlijke ruimtes. Neem ook de onderhoudscontracten van de ketel en elektrische apparatuur goed door en leg contractueel vast wie er aansprakelijk is voor mogelijke problemen (bij twijfel kun je ook altijd de site van Rijksoverheid raadplegen). Want zeg nou zelf… Op een kapotte verwarming zit niemand te wachten toch? ;-)


Heb je recht op huurtoeslag?

Ook wanneer je particulier huurt, kun je huurtoeslag ontvangen bij een lager inkomen. Er zijn dan 3 voorwaarden waar je rekening mee moet houden: je huurbedrag ligt tussen de €225,08 en €710,68 per maand, je inkomen is maximaal €22.400 per jaar en je hebt maximaal €30.000 aan vermogen. Check of je hiervoor in aanmerking komt via de Belastingdienst.


Inschrijven

Helemaal happy? Alles tip-top in orde? Vergeet jezelf niet in te schrijven op je nieuwe adres; dit doe je bij je eigen gemeente (meestal kan dat online – scheelt je weer een tripje naar het gemeentehuis!). Dit is wettelijk verplicht en tevens noodzakelijk voor het verkrijgen van eventuele huurtoeslagen.


Succes met verhuizen! Heb jij nog slimme tips? Deel ze met elkaar!