12 september 2018

7x duurzamer leven

Duurzaam leven heeft allang niet meer het geitenwollensokken-imago van vroeger. Het is supergoed voor het milieu en daarnaast ook nog eens heel fijn voor je portemonnee. Win win dus! Wij geven je zeven tips hoe je duurzamer kunt wonen. Lees je mee?

Zet je verwarming een tikkie lager

Een warm huis is in de winter natuurlijk heel fijn, maar standje sauna is nou niet bepaald goed voor het milieu. Als je ‘m een tikje lager zet en je houdt de gordijnen en kamerdeuren dicht tegen de tocht kom je al een heel eind. En eerlijk is eerlijk: hoe fijn is het om met een dekentje op de bank te kruipen? Extra tip: het is beter de temperatuur van de verwarming constant te houden, dan ‘m telkens opnieuw aan te zetten.


Korter douchen

Lekker hè, lang douchen in de ochtend. Naast dat je veel water verspilt en het verwarmen van water een duur grapje is, word je niet echt veel schoner van een langere douche. Sterker nog: het is zelfs slecht voor je huid!


(Ver-)koop tweedehands

Uitgekeken op een meubelstuk? Geef items een tweede leven en probeer ze te verkopen via Marktplaats bijvoorbeeld, speur dan ook meteen naar een goede vervanging. Vaak zijn bij tweedehandswinkels (on- en offline!) echte pareltjes te vinden!


Ga voor duurzame materialen

Wel iets nieuws kopen? Ga dan voor duurzame materialen. Het is misschien duurder, maar het is beter om te investeren in iets tijdloos dan iets waar je snel op uitgekeken bent.


Haal groen in huis

Groen staat niet alleen goed in je interieur, het is een duurzame vorm van decoratie en het is bewezen dat we gelukkig worden van groen in huis. En last but not least: kamerplanten zijn de allerbeste luchtverfrissers!


Reduceer en scheid afval

Verminder afval door plastic tasjes en potjes te recyclen. Probeer voedsel niet weg te gooien als je het die week nog kunt gebruiken. Daarnaast kun je de berg afval scheiden: plastic, groenten, glas en overig afval.


Duurzame verlichting

Eerste tip lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeten we het vaak: het licht uitdoen als we de kamer uitgaan. Kies ook voor een duurzame lichtbron, zoals LED-verlichting.


Welke tips ga jij opvolgen?


Bronnen:

https://roomed.nl/tips-duurzaam-wonen/