25 april 2018

Groot denken in een klein huisje

Het kan zomaar gebeuren: je moet verhuizen naar een kleinere woning. Misschien ruil jij wel van huisje omdat je alleen gaat wonen, of misschien ben je gewoon op zoek naar wat meer gezelligheid. Er wordt wel eens gezegd ‘’Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’’ en zo is het maar net. Hoe haal je het meeste uit een kleine woning? Met deze tips kun je zelfs de kleinste ruimte omtoveren tot jouw persoonlijke mini-paleisje!

1. Opgeruimd staat netjes
Vooral in een kleine woning is rommel iets wat je te allen tijde moet voorkomen. Hoe meer er rondslingert, hoe kleiner je huis lijkt. In een kleine ruimte ontstaat er al snel een chaotisch of benauwend gevoel wanneer er overal (overbodige) dingen liggen.
Probeer daarom wat extra opbergruimte te creëren door multifunctionele meubels of speciale dozen voor onder je bank en bed. Kies ook voor planken aan de muur in plaats van kasten om dingen uit te stallen of op te bergen. In het ergste geval moet je wat spulletjes weg doen, maar dat zal je zeker veel rust in je huis én je hoofd opleveren. Een verhuizing is een perfect excuus om een grote opruiming te houden. 


2. Speel met zware en lichte meubels
Met zwaar bedoelen we niet het gewicht van een meubelstuk, maar hoe zwaar het meubelstuk oogt. Combineer bijvoorbeeld een logge fluwelen poef met een hoog tafeltje op dunne poten, of misschien een transparante stoel. Er zijn oneindig veel opties om je huis in te richten en variatie is hierbij heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je licht en zwaar afwisselt en je zult zien dat jouw kleine ruimte ineens een stuk groter oogt.
 
3.  Deel je woning op!
Om een ruimtelijk  effect te creëren in de woning is het belangrijk om overzicht en rust te behouden. Dit kan door middel van het afscheiden van aparte leefruimtes. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een roomdivider of mooie kast om de scheiding in de ruimte aan te brengen.
Als een roomdivider of kast je wat te heftig lijkt, dan zijn planten of meubels ook een simpele en makkelijke oplossing om het gevoel te krijgen dat er overgangen in ruimtes zijn. Op deze manier deel jij je ruimte in zonder kostbare vierkante meters te verliezen! Zet een bank of fauteuil bijvoorbeeld zo neer dat het een afscheiding vormt, of plaats simpelweg wat planten naast elkaar.
 
Nog wat extra tips:
 

  •  Ga voor ronde elementen in je woning
  •  Ruim regelmatig op
  •  Hou het gebruik van accessoires beperkt
  •  Hou het geheel licht en luchtig: kies voor een licht kleurenpalet
  •  Zorg voor multifunctionele meubelstukken
  •  Ga voor transparante elementen 
 
Woon jij in een grote woning en zou je graag wat kleiner (en voordeliger) wonen? Download de HuisjeHuisje-app (Android en iOS).
 
PS: Op Roomed vind je nog veel meer mooie blogs over klein wonen!