22 oktober 2018

Je huis inrichten: hoe pak je dat aan?

Yes, je hebt een nieuw stekkie! Misschien alleen, misschien samen. Hoe dan ook is het nu tijd om je huis in te gaan richten. Waar begin je? Hoe bepaal je de stijl? In deze blog geven we je een handig stappenplan!

Stap 1: Wat komt waar?

Welke kamer ga je waarvoor gebruiken? Kijk kritisch naar de ruimtes en maak een grove indeling. Een 3D-tekening is nergens voor nodig, een handgemaakte tekening is net zo waardevol. En heb een klein beetje lef: wat gebeurt er bijvoorbeeld als je die ene muur weghaalt of verplaatst? Kan er een extra ruimte gecreëerd worden? Goed om in deze fase ook te kijken waar je lichtpunten zitten en waar je misschien een lamp wilt.


Stap 2: Inspiratie & moodboard

Veel mensen weten niet goed wat hun stijl is. Vooral als je net uit je kleine studentenkamer komt, kan het best een uitdaging zijn ineens een heel appartement zelf in te moeten richten. Ga daarom op zoek naar wooninspiratie en interieur ideeën voor het inrichten van je nieuwe huis. Die inspiratie kun je bijvoorbeeld opdoen in woonwinkels, magazines, Pinterest of interieurblogs. Breng in kaart wat je mooi vindt op een moodboard. Dit bord kunt je gebruiken als leidraad voor de stijl van je huis. Handig!


Stap 3: Begin bij de basis

Oke, je weet nu welke kamer waarvoor dient en je hebt in je hoofd hoe die er ongeveer uit komen te zien. Nu kun je werkelijk gaan inrichten, leuk! Belangrijk is dat je bij de basis begint. Om je huis rust te geven, kun je alle muren en kozijnen wit verven. Mocht dat later toch gaan vervelen, kun je een muur altijd nog een kleurtje geven. Daarnaast is het goed eerst te beginnen met de grote (basis-)meubels, zoals een tafel en stoelen, de bank, je bed en een kledingkast. Als je die spullen eenmaal hebt, kun je - aan de hand van je moodboard - leuke extra items aanschaffen, je muur een kleurtje geven en gaan decoratie shoppen. Wacht hier dus even mee, want hoe leuk het ook is om plaids, kussens en planten aan te schaffen, het gevaar is dat je teveel koopt in een stijl (en dus een trendgevoelig interieur creëert).


Tip 4: Neem je tijd!

De grootste tip vanuit ons: neem je tijd! Het is veel leuker om een lange tijd te kunnen genieten van je huis, dan de inrichting na een half jaar alweer beu te zijn. Neem daarom kleine stapjes, dan voorkom je foute aankopen. Daarnaast is je huis inrichten natuurlijk niet goedkoop, dus dan heb je wat extra tijd om te sparen ;-)


Heb jij nog handige tips? Laat het ons weten in de comments!


Bronnen:

https://www.vtwonen.nl/zowilikwonen/je-huis-inrichten-dit-stappenplan-helpt-je/

https://www.zoinjenieuwehuis.nl/blog/een-huis-inrichten-waar-begin-je-de-10-beste-tips