14 mei 2018

Onderhoudskosten: hoe zit dat nou?

In iedere woning gaat er weleens iets stuk. Het voordeel van huren, is dat je zelf niet voor alle kosten hoeft op te draaien. Daar worden vaak goede afspraken over gemaakt. Kapotte CV-ketels, een lekkend toilet, gebroken ruiten: wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor wat?

Wat betaalt de verhuurder?

Veel afspraken staan in de algemene voorwaarden waarmee je akkoord bent gegaan tijdens het aanhuren van de woning. De verhuurder zorgt over het algemeen voor groot onderhoud. Hij of zij betaalt de grote reparaties, omdat de woning in goede ‘bewoonbare’ staat hoort te zijn. Omdat iedere situatie anders is, is het van belang om gewoon contact op te nemen met de verhuurder bij gebreken. Gouden tip: met deze modelbrief van de Huurcommissie wordt het melden van gebreken een fluitje van een cent.


Jouw kosten

De kleine reparaties moet jij – als huurder – zelf betalen. Denk hierbij aan een nieuwe wc-bril, deurknop of lampje. Er is een kans dat de verhuurder de kleine gebreken ook repareert. In dat geval zou de verhuurder de gemaakte kosten hiervoor aan jou kunnen doorberekenen. Ook dit staat vaak in de algemene voorwaarden. Het kan ook zijn dat de verhuurder een vast bedrag per maand reserveert voor onderhoud, bijvoorbeeld de jaarlijkse check van de CV-ketel.


Oplossingen

Is er toch onenigheid over de kosten? Schakel dan de Huurcommissie in. Deze zou dan een tijdelijke huurverlaging kunnen vaststellen, mits jij in een sociale huurwoning woont. Bij een particuliere huurwoning zou je dit alleen via een gerechtelijke procedure kunnen aanpakken. Maar over het algemeen willen corporaties je zo snel mogelijk van dienst zijn. Fijn wonen, daar wordt iedereen blij van.


Wil jij een fijne nieuwe woning huren? Download de HuisjeHuisje-app en vind jouw droomhuisje (klik hier voor Android & iOS).