9 juli 2018

Samenwonen: waar moet je aan denken?

Hey lovebirds! Het is zover: jullie hebben besloten om samen te gaan wonen. Superleuk! Naast gezellige beslissingen, zoals de inrichting (alhoewel dat bij sommige stellen natuurlijk ook nog een dingetje kan zijn 😉), is dit ook het perfecte moment alle financiële zaken eens goed op een rijtje te zetten. Geen zorgen, wij helpen je een eind op weg.

Open een gezamenlijke rekening

Voor de meeste stellen een spannende stap, maar wel een heel praktische! Op deze rekening leggen jullie allebei geld in; de vaste lasten kun je dan van deze rekening laten afschrijven.


It’s official?

Het kan handig zijn om je relatie vast te laten leggen, dan worden jullie door de officiële instanties ook als stel gezien. Je hoeft natuurlijk (nog) niet dé stap te zetten; een samenlevingscontract is genoeg. En jullie kunnen samen bepalen wat daarin komt te staan, wel zo fijn!


Dubbele kosten

Check welke verzekeringen en abonnementen jullie hebben; ergens dubbel voor betalen is zonde van je geld. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Dat kun je makkelijk wijzigen door de verzekering op twee namen te zetten, de ander kan dan zijn/haar verzekering opzeggen. Vergeet dan niet de dekking aan te passen aan jullie nieuwe situatie!


Wie betaalt wat

Hoe leuk het ook is om alle kosten eerlijk te verdelen, wanneer jullie inkomens sterk verschillen, is dat niet per se de beste manier. Breng jullie vaste lasten (huur/hypotheek, water, energie, boodschappen, internet, verzekeringen) in kaart en bespreek hoe je die gaat verdelen. Hier zijn 3 opties:

  1. Naar verhouding van inkomen: verdien jij 30% meer dan jouw partner? Dan zou je dat procentueel ook meer kunnen bijdragen.

  2. Ieder de helft: jullie betalen allebei de helft van jullie gezamenlijke kosten.

  3. Hetzelfde bedrag overhouden: tel jullie inkomens op, trek het bedrag van gezamenlijke kosten hier vanaf. Van het bedrag dat overblijft, krijgen jullie ieder de helft.


Pensioen

Hebben jullie een pensioen? Dan is het handig om elkaar aan te merken als partner; dan kom je namelijk in aanmerking voor het partnerpensioen. In het geval van overlijden, krijgt de ander een deel van het pensioen, anders ‘verdwijnt’ het op de grote hoop.


Bronnen:

https://www.wegwijs.nl/artikel/2014/02/samenwonen-wat-moet-je-regelen

https://www.lekkerlevenmetminder.nl/2018/02/07/samenwonen-moet-regelen/

http://www.budgetproof.nl/samenwonen-wat-regelen/