25 mei 2018

Waar moet je op letten bij een bezichtiging?

Als jij gaat ruilen met een woning via een wooncorporatie dan zorgen zij dat alles in orde is, maar als je in de vrije sector huurt, is het handig om rekening te houden met de volgende tips.

Inspecteer de woning op gebreken

Het is belangrijk om een goede indruk te maken tijdens een bezichtiging door vriendelijk en beleefd te zijn, maar je moet natuurlijk ook aan jezelf denken! Een huis dat op het eerste gezicht geweldig lijkt, kan namelijk behoorlijk wat verborgen gebreken hebben. Zorg er daarom voor dan je even een kritische blik werpt nadat je je aanvankelijke  verkenningsrondje hebt gedaan. Check bijvoorbeeld de kranen, de douche en het toilet. Hoe is de waterdruk, werkt de cv ketel goed, is er ergens schimmel, kom je scheuren of vochtplekken tegen? Dit zijn allemaal kleine verrassingen waar je natuurlijk niet pas achter wilt komen nadat je in je nieuwe huisje bent ingetrokken. Gelukkig zorgen corporaties er vrijwel altijd voor dat het huis in goede staat opgeleverd wordt.

 

Maak foto’s

Een bezichtiging kan behoorlijk overweldigend zijn, aangezien je op heel veel tegelijk moet letten. Ben je bang dat je na afloop misschien vergeet hoe die ene kamer er ook alweer uit zag? Maak dan foto's tijdens je bezichtiging. Op die manier kan je op elk moment even terugkijken voor een opfrisser van je geheugen, of kan je alvast in je hoofd beginnen met inrichten!


Mag je zelf iets aanpassen aan de woning?

Het kan bij een eerste bezichtiging best handig zijn om alvast te vragen wat je zelf mag aanpassen aan het huis. Mag je bijvoorbeeld een muurtje verven? Mag er een nieuwe vloer in de woonkamer? Ga zo maar door. Wel handig om alles van tevoren weten, voordat je al gaat dromen van een jacuzzi op het terras!


Overlast?

Nog een belangrijk aspect om te weten vóór je de woning betrekt, is hoe groot de kans op overlast is. Hoor je de buren hoesten of zie je dat hun tuin vol ligt met bierkratten en sigarettenpeuken? Dan kan het zomaar zijn dat jij in de toekomst wakker zal liggen door feestende studenten of andere ongewenste geluiden. Niet alleen de buren kunnen voor geluidsoverlast zorgen, let daarom ook goed op het volgende: hoor je het verkeer langs denderen als de ramen open staan? Vliegen er veel vliegtuigen? Staat er een kerktoren in de buurt? En als laatst: ligt het huis niet per ongeluk tegenover een school of speelplein? Het zou natuurlijk enorm zonde zijn als je niet optimaal van je nieuwe huisje kunt genieten door allemaal storend geluid.


De buurt                                                                                                                                            Misschien ben je al bekend met de buurt. Als dat niet zo is, dan is het zeker een goed idee om een keertje rustig door de wijk te wandelen. Zou jij je thuis kunnen voelen in deze omgeving? Hoe zit het met de voorzieningen, zijn er genoeg winkels en scholen op loopafstand? Voelt het veilig? Is er plek om je auto gratis te parkeren of moet je op de wachtlijst voor een vergunning? Al is het huis nog zo fijn, als de buurt je tegenstaat dan zal dit op den duur waarschijnlijk toch een probleem worden.


Als je nog geen woning hebt gevonden om mee te ruilen, maar wel zelfverzekerd en enthousiast geworden bent na dit artikel, download dan de HuisjeHuisje app (Android & iOS) en wie weet pas jij binnenkort al deze tips wel toe in de praktijk. Veel succes!