27 juni 2018

Zo maak jij je huis klaar voor de zomer!

Het moment waar je elk jaar naar uitkijkt, is eindelijk daar: de zomer! De zomerse sfeer zit er buiten al goed in met de hogere temperaturen en het zonnetje dat schijnt, maar binnenshuis moet natuurlijk ook alles zomerproof zijn. Wij geven je vier tips om alvast een goed begin te maken.

Zorg voor schaduw
Een belangrijke tip om mee te beginnen, is het belang van schaduw. Het is natuurlijk heerlijk om in je tuin of op je balkon te genieten van het mooie weer, maar in de volle zon zitten, is nou niet bepaald comfortabel (en ook niet gezond!). Schaf daarom een parasol of schaduwdoek aan, dan kan je altijd even uit de zon gaan en toch gewoon buiten blijven.

Binnen kan de zon, hoe lekker warm deze ook is, ook onhandig zijn. Zo is het bijvoorbeeld best moeilijk om een serie te kijken terwijl het licht op je TV schijnt. Zorg dus dat je rolluiken, zonneschermen of gordijnen in een zomerse, lichte kleur hebt, dan ben jij zowel binnen als buiten de zon de baas!

Horren
Niets is zo vervelend dan na een heerlijke avond in bed te gaan liggen en vervolgens dat vervelende zoemende geluid van een mug te horen. Maar je wilt ook niet in een benauwd huis zitten zodra de zon onder gaat, dus een open raam is ook geen overbodige luxe. De enige effectieve oplossing om beestjes buiten te houden, is je huis hermetisch afsluiten met horren. Een hordeur of een hor voor je raam is een mooie manier om je ramen of openslaande deuren af te sluiten voor nare, prikkende insecten. Zo kun je weer gerust genieten van de lange zomeravonden, zonder je druk te maken over kriebelende bultjes de volgende dag.

Vervang donker en zwaar voor licht
In de winter ben je vaak geneigd wat donkerdere kleuren en zwaardere stoffen in huis te halen. Zo is je bank misschien bezaaid met bordeaux rode kussens, hangen er zware velvet gordijnen of past je vloerkleed veel beter bij de maand december. Breng de zomer in huis door voor lichtere stoffen en lichte- of pastelkleuren te gaan voor je kussenhoesjes, gordijnen en andere woonaccessoires. Je zult merken dat het hele huis meteen een nieuwe uitstraling krijgt én een stuk frisser voelt!

Go green
Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip, is dat planten en bloemen in je huis ook een wereld van verschil kunnen maken. Plaats een mooi boekket bloemen op de eettafel, hang een plantje aan het plafond of zet een grote plant neer in een lege hoek. Je zult zien dat je huis meteen een zomerse boost krijgt door alle nieuwe kleuren. Ook fijn: veel planten hebben een luchtzuiverende werking, twee vliegen in één klap dus.

Laat die zomer maar komen! Hoe haal jij de zomer in huis? ;-)